1-O: Desobeïm a les urnes com ho vàrem fer a les places

1-O: Desobeïm a les urnes com ho vàrem fer a les places

En 40 anys, només dos moviments populars transversals han esquerdat de baix a dalt aquest fals consens, sacsejant primer el carrer i després les institucions: el 15M i el procés sobiranista.

18/09/2017
Acte pro referèndum celebrat a Montjuïc l'11 de juny de 2017 / Amadalvarez

Acte pro referèndum celebrat a Montjuïc l’11 de juny de 2017 / Amadalvarez

Si hi ha urnes, l’1 d’octubre votaré al referèndum català per exercir una sobirania legítima enfront d’una legalitat injusta, autoritària i hereva de la dictadura feixista. I com jo serem milions de persones les que, des de visions independentistes, contràries a la independència, federalistes i fins i tot llibertàries, participarem en aquest acte de desobediència sense precedents.

És una oportunitat històrica per impugnar el règim del 78, fruit d’una Constitució votada contra l’espasa de la dictadura i la paret del continuisme i ordida per imposar-nos la unitat nacional, la monarquia, l’economia de mercat capitalista i el patriarcat d’arrel nacionalcatòlica, contra la voluntat de milions de persones que clamaven per la ruptura. En 40 anys, només dos moviments populars transversals han esquerdat de baix a dalt aquest fals consens, sacsejant primer el carrer i després les institucions: el 15M i el procés sobiranista.

suscribete al periodismo feminista

Després que el Tribunal Constitucional, que ha esdevingut un braç més de l’executiu espanyol, rebentés l’Estatut i el búnker espanyolista retoqués la Constitució per vendre la sobirania econòmica estatal als mercats financers (recordem l’article 135), el referèndum és fruit d’un nou mandat popular traslladat al Parlament.

I és la clau de volta d’un doble procés de ruptura: a nivell estatal, però també català, per superar el bucle processista d’eleccions autonòmiques de caire plebiscitari i de maniobres de la dreta per capitalitzar la potència del sobiranisme, perpetuar-se al poder i aturar un autèntic procés constituent.

En el context d’excepcionalitat i bloqueig que vivim, sense cap proposta de solució o diàleg per part de l’Estat, la millor garantia de legitimitat i radicalitat democràtica d’aquest referèndum és al carrer, amb els moviments i organitzacions socials i polítiques mobilitzats i articulats per exigir transparència i rigor l’1-O, i per empènyer cap a canvis profunds i emancipadors l’endemà.


Este artículo de opinión fue publicado en el número 4 de El Salto.

Download PDF
master violencia de género universidad de valencia

Artículos relacionados

Últimas publicaciones

ayuda a Gaza
Download PDF

Título

Ir a Arriba